”Det går inte”. De tre orden triggar vd:arna Karin Sjöö Åkeblom och Sofi Elfving mer än något annat. Kompromisslöst driver de sina tech-bolag Tromb och Substorm med jämlikhet, mångfald och inkludering som nyckelord. Och bevisar att det går.
Tromb och systerbolaget Substorm är två unga affärsutvecklingsföretag som vill utmana mönster, strukturer och riva barriärer. Dels som teknikbolag men också i värderingar och företagskultur. Så vad innebär det att vara ett värderingsdrivet bolag för medarbetarna – och för kunderna?
– Jag brinner för att fortsätta bygga ett bolag där människor är stolta över att vara delaktiga, där man trivs och kan hitta en balans mellan arbete och fritid. Den känslan vill jag att mina kollegor ska ha, säger Karin Sjöö Åkeblom, vd på Tromb.
– Teknik och jämställdhet är min mission. Jag vill jobba för mer inkludering där kvinnor och icke-binära får jobb inom teknikbranschen. Sverige är hyfsat bra på jämställdhet och tekniska områden, men utmaningen är hur vi kombinerar dessa två och får ännu mer utväxling, säger Sofi Elfving, vd på Substorm.
Jämställdhet med nya vägval
Tromb transformerar kundens bolag och affär genom att integrera teknik, data och affärsstrategi med kompetenser inom design och varumärke. Substorm spänner över områden som intelligent automation, robotik och maskininlärning och har rankats som ett av Sveriges mest innovativa AI-företag. Bolaget grundades 2019 på initiativ av Sofi Elfving, tillsammans med Tromb. Hos Tromb hittade hon en sund värderingsgrund och med stor erfarenhet i tech-ryggsäcken, såg hon tidigt att detta kan vi göra annorlunda. När andra sa ”det går inte”, tog hon det som ett motsatt löfte.
– Vi ska ha jämställdhet och inkludering i grunden, och det går genom att hitta andra vägar. Det var på de premisserna som vi drog igång, jag utvecklar ett bolag som jag själv drömt om att jobba i, säger Sofi.
LTU-projektet Gender Smart Arena
Det är inte bara internt som bolagen är värderingsdrivna. Tromb och Substorm jobbar gärna med projekt som berör eller inkluderar mångfald. De är också med och driver forskningsprojekt inom området, som det långsiktiga LTU-projektet Gender Smart Arena.
– Utmaningarna är strukturella och tar tid att förändra. Det kräver uthållighet och att ständigt bygga upp ny kunskap inom området. I nära dialog och samverkan med forskare, andra bolag, studenter och våra medarbetare fortsätter vi utvecklas. Ensam är inte stark, säger Karin.
Kompromisslös jämställdhet
Så hur jobbar Tromb och Substorm med rekrytering för att lyckas uppnå hundra procent jämställdhet? Sofi berättar att vanlig annonsering ger för smal träffbild. Man behöver tänka i nya banor, där ”synas och höras” är en del av strategin. Kompetensen letar de efter i bland annat forum, organisationer och nätverk kring kvinnor och icke-binära. Att visa upp kvinnliga förebilder är också ett instrument och här samarbetar de tajt med LTU.
– Vi måste bryta mönstret av den traditionella ”sanningen”. Jämställda företag med en mångfald bland medarbetarna är mer lönsamma. Det handlar inte bara om trivsel, vi gör helt enkelt bättre lösningar till våra kunder, säger Karin.
Kraften finns utanför komfortzonen
Så vad kan ni tillföra som kvinnliga ledare?
– Som ung letade jag själv utan framgång efter kvinnliga förebilder, därför vill jag ge tillbaka och vara den kvinnan, säger Sofi.
– Jag vill få andra människor att växa och tillåta dem att vara kreativa. När man frigör den kraften blir laget starkt och det är också en del av inkludering. Det häftigaste är när en medarbetare vågar gå utanför sin komfortzon och utvecklas, säger Karin.
Om Tromb & Substorm
Tromb (2013) erbjuder digital affärsutveckling, arbetar designdrivet och integrerar tech med UX-design. Substorm (2019) är systerbolag med kompetens inom AI, RPA och maskininlärning och ett av Sveriges snabbast växande inom intelligent automation. Bolagen verkar i Stockholm, Göteborg, Luleå, Piteå och Skellefteå och har cirka 100 anställda.
Läs mer om oss på tromb.com och substorm.ai