Semestern ger mig tid att börja bygga på min nya roman som går under arbetsnamnet Njuren. Idén om mod som jag hade med Skrattspegeln har korsats med några nya tankar och äntligen känner jag att det börjar ta fart i huvudet. Jag har fem karaktärer nu som jag   fantiserar kring och till min hjälp har jag sju ledord eller frågor som jag behöver svara på: Komplex, Talang, Vision, Fiende, Vän, Hemlighet och Förlorat.

Det finns många modeller och metoder för att arbeta fram karaktärer. Den enkla funkar bra för mig för att komma igång. Modellen visar inga egenskaper men ger mig hörnstenar att jobba vidare på.

I nästa steg måste jag titta närmare på egenskaper och människotyp och då tar jag min smarta Myers Briggs-matris till hjälp. Och därefter måste det givetvis redas ut hur personen lever sitt liv och vilka preferenser den har. Men – jag tänker inte snöa in mig på det här – mycket ger sig under resans gång, känner mig helt trygg med den erfarenheten.