Vad jag älskade denna boken! ”Vad jag älskade” av Siri Hustvedt (Norstedts förlag) är den perfekta romanen. Kom ihåg det! Den perfekta romanen. Den är så perfekt så att jag undrar varför jag i herrans namn tror att mina egna berättelser behövs när den perfekta romanen redan är skriven. Och varför är den perfekt? Jo, Siri Hustvedt vet hur man berättar en historia. Hon bjuder in mig på en resa där jag sitter bredvid föraren – berättarjaget Leo Hertzberg – utan att jag vill vika av en enda sekund. Berättelsen är skriven med en rak och fängslande prosa. Det är mänskligt, det är rikt och det är engagerande. Historien om de två familjerna som spänner över tjugofem år är på något sätt sprungen ur sig själv och jag får en känsla av att denna berättelse inte hade hela förloppet klart för sig förrän den faktiskt skrevs. Scenen är SoHo och jag är där och upplever de smutsiga, lappade gatorna, town houses med brandstegar, brölet, människorna… Karaktärerna Bill, Violet, Mark, Matt, Erica är mänskligt porträtterade och har alla ett djup som vi får ta del av. Ibland ett vråldjup visar det sig som förvånar både dem själva och läsaren. Ja, jag älskar helt enkelt denna bok! Läs den!

 

44