majblommor

På ett vårdhem i Värmland finns ett väggskåp som rymmer majblommor från ett halvt sekel. Det var bland annat detta skåp som inspirerade mig till att skriva min andra roman Härifrån till verkligheten. Vem samlar och dokumenterar majblommor i ett glasskåp? Vad driver samlaren? Vilken historia döljer sig bakom årtalen? Och vad händer om någon upptäcker att det saknas en blomma?

Det är de små detaljerna som till ger oss helheten. Små subtila saker eller företeelser kan vara den punkt som fäller avgörandet. Att det under alla år hade fattats en majblomma i det fiktiva skåpet tycker jag är en kittlande tanke. Varför denna oordning i ett för övrigt närmast linjärt ordnat skåp?

Ja, det är sådana här saker som jag går igång på. Och med glasskåpet som en röd tråd utvecklades romanen till att utforska relationer och obalans mellan föräldrar och barn. Berättelsen kretsar kring en åldrande mamma och hennes dotter, om kärlek i mogen ålder, och om balansgången mellan moderskap och integritet. När tar ansvaret slut? Tar det slut? Vilka val får vi göra? Har vi rätt att bestämma över våra föräldrars livsval? Var går gränsen när barnets omsorg övergått i en kränkning? Ja, var börjar och slutar ett moderskap?