Alla har vi favoritverktyg som vi använder oss av i skrivandet. En av mina favoriter och som hjälpt mig oerhört är att ge alla mina karaktärer rejäla komplex eller öknamn. Oftast tänker vi på öknamn som Bror Duktig, Slarvern eller Pratkvarnen. Men givetvis kan människor även ha mer positiva etiketter som Idésprutan, Fixaren och Optimisten. Min ingång i det här är att om jag inte kan sätta en etikett på min karaktärer har jag inte heller varit tillräckligt tydlig i dialog och gestaltning. Det är också min kompass när jag skriver och när karaktären ska agera. Om jag bestämt mig för att det är ett rejält Pretto hjälper det mig också att överdriva attribut kring henne, hennes dialog, hennes res-, mat-, kläd- och mediavanor. Prova!

Lista på komplex och etiketter: 
Analytikern, Artisten, Besserwisser, Bror duktig, Bitterfittan, Bonnläpp, Clownen, Drama queen, Dysterkvisten, Diplomaten, Don Juan, Ensamvargen, Elefanten, Entusiasten, Fixaren, Fegisen, Frälsaren, Hedersknyffel, Hurtbullen, Idealisten, Inspiratören, Idésprutan, Jasägaren, Konstnären, Karriäristen, Kreatören, Ledaren, Losern, Loket, Martyren, Motvallskärringen, Miljövännen, Nejsägaren, Nytänkaren, Nollan, Nörden, Optimisten, Pionjären, Prettot, Politikern, Pessimisten, Plågoanden, Pratkvarnen, Pluggisen, Pedanten, Räddharen, Revolutionären, Sladdertackan, Samariten, Scouten, Skitstöveln, Siffernisse, Snåljåpen, Stjärnan, Stridis, Strulpellen, Sökaren, Slashasen, Smitaren, Slarvern, Solstrålen, Tidsoptimisten, Toffeln, Tråkmånsen, Latmasken, Visionären, Vallhunden, Vampen, Älskaren