”Hon hade suttit under köksbordet, med en filt som hängde över bordskivan. Kojan hade varit hennes camera obscura. Genom en glipa kunde hon kika ut och betrakta världen. Harriet var inte längre hennes mamma, utan i stället en synvilla. Det var den lilla glipan mellan filtarna som förvandlade.”

Det du ser är upp och ner, tvärtom och inte på riktigt. Så lär sig barnet Vanja att tolka världen. Under köksbordet skapar hon distans till livet och håller mamma och vänner, på lagom porträttavstånd. Ett bekvämt perspektiv som följer med henne ända upp i vuxen ålder.

När mamman äntligen dör, lämnar Vanja Stockholm och återvänder till sin skånska barndomsstad. I flyttlasset finns den privata samlingen: Fyrtiotre hjärtan som vart och ett är enskilda symboler för varje avverkad pojkvän. Morgonen efter en blöt kväll med nyvunna väninnan är katastrofen ett faktum. Hennes hemlighet är exponerad, från golv till tak.

I denna stund bestämmer sig Vanja för att göra upp med sitt förflutna och tar hjälp av de kvinnor som hon fotograferar. Hon zoomar in och zoomar ut, en blus glider av, en tatuering blir hel och en skalbagge hittar hem. Men vad händer när linsen slutligen vänds mot Vanja själv?

Fotografen är en varm, intelligent och hudnära berättelse som med kameran över axeln utforskar utkanterna av oss själva. För är det inte där som motivet till våra handlingar finns?

Allt om boken, mig och Ordberoende Förlag hittar du på MyNewsdesk.

Recensioner

”En roman med en alldeles egen,  inre spänning”
Allas veckotidning

”Jag tycker väldigt mycket om den här berättelsen. Här finns spännande människoöden, känslor, hemligheter och kärlek i en härlig blandning. Jag gillar kvinnokraften i berättelsen. Och berättarspråket. Den är lite magisk faktiskt.”
Trying to follow my dreams

”Jag tror jag börjar med ett citat från boken, alldeles i början ”…och fnös åt sin död mamma som satt fastklämd under en magnet på kylskåpet…” Där. Precis där förstod jag att jag höll på att börja läsa något som skulle förändra mig, precis så som en riktigt bra bok alltid gör.

De följande sidorna fyllde mig med glädje och speciellt som jag hittade flera nya friska liknelser som jag la nära hjärtat. Hela boken andas någon klok och kärleksfull ande rakt in i läsaren, den är på samma gång nära och på avstånd. Steg för steg klev den in på ställen i mig som behövde beröras och röras om. Det är en märklig blandning av igenkännande och avståndstagande, Vanja blir tydlig och levande, på något sätt en själsfrände och det är inte lätt att lägga ifrån sig boken när den är slut. Det här är en bok som fortsätter även efter sista ordet, den fortsätter som ett inre samtal med både huvudperson och andra. En bok med både innehåll och hjärta. Tack!”
Catharina Jerbo

”… en roman som sätter igång mycket tankar och sen vägrar släppa taget. Först vet jag inte riktigt varför jag blir så berörd eftersom jag inte gillar huvudpersonen nåt vidare. Eller rättare sagt, jag är avundsjuk på henne. Stark kvinna som vet vad hon vill, lever den yrkesmässiga drömmen som fotograf, trygg i sin sexualitet och allmänt självsäker. Jag blir irriterad. Men jag fortsätter och ju mer jag läser desto mer förstår jag varför hon egentligen använder sina kunskaper och sin passion till att hjälpa och förlösa andra kvinnor.”

”Irritationen jag känt i början övergår till nickande igenkänning och en känsla av samhörighet och systerskap. För även om jag är väldigt emot att sätta genusetiketter på böcker, så är det här först och främst en bok om kvinnor för kvinnor och jag börjar förstå varför jag blir så berörd.”
Kajsa Kallio

Boken lämnar ingen oberörd; fantastiskt språk, ovanlig handling och ett djup kring nutida relationer. Rekommenderas varmt.
Roger Håkanson

Jag gillar också själva premissen i boken, hur en kamera kan plocka fram saker vi kanske annars inte skulle se, samtidigt som fotografen själv kan gömma sig bakom den. Boken är väldigt välskriven och har många erfarenheter att förmedla och som får mig att fundera, en perfekt bok att diskutera med andra om.
Annas bokprat

Fotografen älskar jag verkligen, dels för att man får följa med på en resa i många människors liv, det händer så många olika saker så det blir nya intryck hela tiden. Denna bok får 5/5 stjärnor av mig. Detta är verkligen en bok jag kommer läsa igen!
Elin Sköld

Eva Rydinger tecknar ett tydligt och äkta porträtt av Vanja och de kvinnor hon möter. Det är inte alls svårt att nicka igenkännande under berättelsen gång. Det är livet när det pågår just nu i både med och motvind. Stundtals är det så närvarande, naket och avskalat att jag nästan ryggar tillbaka. Men det är för den skull ingen obehaglig upplevelse. Jag vill verkligen veta hur det ska gå. Min nyfikenhet kittlas hela tiden vidare. En bok jag varmt rekommenderar om du så bara är det minsta intresserad av människor och relationer.
Erikas bokprat

Det jag tokgillar är att det är en bok skriven av en kvinna om kvinnor som inte haft det helt lätt. Ibland är livet inte en rak stig att följa, utan ofta krokig och snårig. Jag skulle absolut inte tveka att läsa något mer av denna författare.
Mia Eggimann

Att namnen på karaktärerna var hämtade från fruntimmersveckan är en kul detalj som nog gick mig förbi. Boken växte och jag har ägnat den en och annan tanke efter att jag läste ut den. Jag gillar tjejmaffian som väninnorna bildar. Styrkan som de hittar tillsammans inger hopp och glädje.
Boktok73

En 5:a! Helt enkelt för att jag tyckte mycket om den. Språket, miljö- och personbeskrivningarna. Jag påminns om hur olika vi fungerar; hur vi hanterar våra sorger, brister – kort sagt vårt bagage är så olika. Viktigt att alltid ha i åtanke tycker jag. En fantastisk bok!
Ingela Lundskog

Fotografen är en bok som berör. Jag vill träffa Vanja i verkligheten. Jag vill sitta i hennes prunkande trädgård på slitna trädgårdsmöbler och dricka bubbel. Hon känns så levande, hon berör livsöden som tillhör var och varannan i verkliga livet. Det märks tydligt att boken är skriven för kvinnor. Det är en varm och hudnära bok om livets pussel och förnekanden. Hon ger en mycket skicklig och professionell bild av att vara fotograf.
Söder om söder

Jag kan inte säga att jag har mött alla karaktärerna i mitt långa liv, men nästan. Det var väl bara den okyssta, som jag inte träffat i det verkliga livet. Tre äktenskap och åtskilliga förhållanden, både korta och länga, har gjort att jag fick många déjà vu-upplevelser.
Författaren har lyckats fånga många kvinnokaraktärer på ett mycket trovärdigt sätt och genom att långsamt väva ihop intrigen, få alla dessa öden till att efter hand medverka i den intressanta och spännande upplösningen. Språket är vardagsnära, det vill säga naturligt, okonstlat och flytande på samma gång.
Janne W

Fotografen är skriven på en vacker porlande svenska, den är varm och hudnära med sensuella övertoner. En stark debut som jag gärna rekommenderar.
Lotta M

Mycket bra, annorlunda och bitvis lite närgången fick tankarna att snurra, riktigt bra!
Susanne Å

”… en bok som gör mig nyfiken men kluven, för här finns lika många spår av en driven författare som av svajande dramaturgi och snåriga teman”
”Språket håller god klass, även om en del pretentiösa övertoner utan problem hade kunnat strykas. Många av idéerna är kul, inte minst gillar jag det återknutna vänskapsbandet med barndomsvännen Sara. Där visar Rydinger att hon ser människor och kan beskriva dem. Då andas romanen…”
”Och visst kommer jag att läsa nästa bok. Jag anar en god känsla för spännande berättelser och väntar hoppfullt på ett mer fokuserat andra verk.”
Conny Palmkvist, Helsingborgs Dagblad

I Fotografen finner du ett kalejdoskop av intressanta personer som porträtteras genom huvudpersonens kamera/ögon men som du genom historien kryper närmre och får lära känna vad som finns bakom den första anblicken. Det är med spänning man förs med på en resa av möten och personutveckling inte minst huvudpersonens egen resa både framåt och genom bakåtblickar. Jag tyckte mycket om boken och kan varmt rekommendera den!
av S

Boken är rakt skriven och den gick snabbt att läsa trots sina 292 sidor. En kvinnoroman, relationsroman och utvecklingsroman skulle jag kalla den. Författaren skriver målande på ett lite finurligt vis kring kameran och fotograferandet. Hennes beskrivningar av erotiska tankar och handlingar är också av det annorlunda slaget. Det är aldrig ”pang på” utan mer ”less is more”. Läsaren ges utrymme för egna tankar.

Fotografen är en utmärkt bokcirkelbok och jag skulle gärna bokprata om den tillsammans med några väninnor över ett par glas vin. Det skulle vara roligt och säkert locka fram några nya förtroenden och livserfarenheter. Samtidigt så tror jag att det är en bok som skulle passa att bokcirkla om även i grupper där man inte känner varandra sedan innan. Boken öppnar upp för många intressanta samtalsämnen.
Feelgoodbibliotekarien

Mycket bra och läsvärd bok hur vi människor gömmer oss bakom istället för att ta hand om svåra saker.
Eva Bommelin

Läst en bra bok! Gestaltar mycket tänkvärt. Stor igenkänning. Bravo @EvaRydinger
Anne Liljeroth

Boken är sååå bra!!!
Christina M

För att ge dig kraft till nästa bok så vill jag berätta att min första tanke när jag läser din bok är, ‘det här är inte en debutants bok’. Vilket språk du har. Du måste fortsätta skriva. Du ÄR en författare medan andra debutanter ofta har en del kvar att lära.
Gisela Jansson

Språket i boken är mycket välkomponerat och har en lätt sensuell ton i sig. Jag drogs med snabbt och rekommenderar denna bok till alla som vill ha en avkopplande och spännande stund i hängmattan i sommar.
Maria Edgren

Vanja är intressant. Hennes bakgrund och val är intressanta. Jag gillar tanken med hennes hjärtesamling – ett hjärta för varje bruten relation – och att hon sedan bestämmer sig för att ge bort hjärtan till kvinnorna hon möter i en slags rening. Jag fascineras av porträttet av mamman och Vanjas relation till henne. Jag bekymrar mig för Vanja och vill henne väl. Vanja stannar hos mig efter läsningen.
Västmanländskans bokblogg

Blev väldigt tagen/berörd. Kände att du fångat och beskrivit känslorna fint kring en yttre frivillighet, men inre ofrivillighet i fråga om frihet och relationer.
Ulrika E

Jeeeesus vad jag gillar!!! Språket är fantastiskt, Vanja är underbar i sin karaktär, en sådan debut. Grattis!
Eva L

Jag känner saknad när jag läst klart. När den sista stavelsen är svald och ficklampan är släckt. Jag saknar kvinnorna och jag vill veta mer. Jag känner dem kvar i mig. Ja, hudnära. Mörkret sluter sig runt mig i den Öländska natten. Kvinnorna och deras väl följer mig sakta in i mina drömmars värld.
Annette Grinde

Det här är en bra debutbok. Eva Rydinger har ett välutvecklat skriftspråk som tilltalar mig som läsare. En bra historia men kanske något långsamt berättarsätt. Jag ser fram emot nästa bok som Rydinger förhoppningsvis sitter och skriver på. Med hennes språkkänsla kan det bli något riktigt bra tror jag.
Ms Harmony