”Det enda hon önskade nu var att få återgå till det normala. Vardagen som format sig omkring henne likt en praktisk tempurmadrass. Ett perfekt anatomiskt stöd som fördelade trycket över hela kroppsytan och för all del själva existensen.”

Den heta sommaren går in i augusti. Medan Marianne kör hemåt över den skånska slätten, vänder dotterns plan tillbaka mot Stockholm. Semestern är slut och Marianne kan pusta ut. Nu stundas äntligen egentid och den vardag hon lärt sig älska.

I Stockholm landar Karin och våndas inför hösten. Författardrömmarna rasar in på förlaget och i hjärtat skaver hemligheten om makens bortgång. Men en tanke har börjat ta form kring mammans sjuttiofemårsdag. Ett övertagande av hennes skånelänga kan vara chansen till den nystart hon så väl behöver.

Så öppnar Marianne dörren för en rörmokare. Hon hamnar i ett tvärdrag av känslor och tankar. Bor hon egentligen i sin dotters barndomshem eller bor hon i sitt eget vuxenhem? Varför hade hon aldrig valt, utan bara låtit saker ske? När födelsedagen kommer har både mor och dotter med sig överraskningar till festen.

Var börjar och slutar ett moderskap? Härifrån till verkligheten tränger sig på i folkhemmet och utmanar både hjärta och tanke. En varm roman om kärlek, relationer och livsval. Om att göra upp med sig själv och familjens förväntningar. Och om en oväntad kraft i en enkel majblomma.

Recensioner

”Ett barndomshem är också ens föräldrars vuxenhem. I Eva Rydingers ’Härifrån till verkligheten’, som kommer ut i maj, blir uppgörelsen mellan en äldre mor och hennes vuxna barn vass och sårig. Välskrivet och tankeväckande för alla med gamla föräldrar.”
Tidningen Tara

”Du har lyckats fånga problematiken kring att inte bara mödrar har svårt att klippa navelsträngen, utan att även barn kan ha svårt att acceptera föräldrarnas självständighet och oberoende. Romanen är värd all uppmärksamhet och jag hoppas den bidrar till en mer nyanserad bild av vad man kan förvänta sig av sina föräldrar.”
Liria Ortiz, leg psykolog och expert på DN:s Insidan

”Flyhänt och insiktsfullt berättat om kärlek, sorg och försoning, en bok för döttrar och mödrar och en och annan make.”
Annika Estassy, författare

”… Eva Rydinger skriver vardagsnära om något så storslaget som konsten att leva. Den som förlorat en närstående får tröstande igenkänning i sommarens varmaste relationsroman.”
Jenny Lindh, M-Magasin

”De senaste åren har flera verk utgivits som på ett personligt sätt berättar om problemfyllda relationer mellan mor och dotter. Här har vi samlat några av dramaturgiatets favoriter.” ”Här utforskas obalansen som kan finnas i relationen mellan föräldrar och vuxna barn, i synnerhet mellan mor och dotter, och bådas svårighet att frigöra sig från sina förväntningar på varandra.”
Göteborgs stadsteater

”Eva Rydinger är 60-talist. Kanske är det kvinnorna i den generationen som författaren vill skildra när hon mellan Ängelholms-referenserna beskriver relationen till en åldrande mor. Dottern, som helst vill låta bli att ta hand om sin mamma. Hos den skamfyllda modern, ständigt rädd att göra fel eller kräva för mycket, kan vi ana svaret på den inledande frågan. Moderskapet börjar och slutar på samma plats; i skulden.”
Helsingborgs Dagblad

Hur stor plats ska de döda ha i våra liv? Hur hanterar vi sorg och hur visar vi respekt för andras sätt att uttrycka sorg? Hur långt sträcker sig ett moderskap? Kring dessa teman rör sig Eva Rydingers bok. … Boken är skriven med ett finstämt och vackert språk, och den väcker många tankar kring existentiella frågor.
Tidningen Social Politik

”… en finstämd och varm roman om relationen mellan en mor och hennes vuxna barn, om försoning, sorg och livsval.”
Allers

Jag förväntade mig inte att bli golvad av den här boken. Men det blev jag. När jag väl börjat läsa var det svårt att lägga undan den, så det tog mig mindre än ett dygn att komma till sista sidan. Och den berg-och-dal-bana av känslor jag fått vara med om är galen.” ”Eva Rydinger kan verkligen skriva så att det berör.”
Vargnattsbokhylla

I Härifrån till verkligheten tecknas två riktigt intressanta kvinnoporträtt. Frågeställningarna är tankeväckande och visar en familjesituation som säker inte är ovanligt. Det här är en lågmäld men stark roman om förväntningar, låsta roller och brist på kommunikation. Jag hoppas att den hittar många läsare.”
Ulrica Lejbro, Kulturkollo

”Sparsmakat skildras kvinnornas inre röster och deras relationer till omgivningen. Jag är förtjust, det är välskrivet, intelligent och uppslukande.” ”För er som inför hösten är på jakt efter lämpliga bokcirkelböcker är Härifrån till verkligheten en juvel ..”
The Breakfast Book Club, Margaretha Weimar

”Eva Rydinger har gjort det igen. Berört mig in i mitt allra djupaste rum med sina nya bok Härifrån till verkligheten. … Det här är en berättelse som definitivt inte lämnar någon oberörd. Det är trovärdigt och det allvarliga och det stundtals smärtsamma hanterar Eva Rydinger på ett skickligt sätt där kärleken och värmen finns som ett skyddande hölje.”
Erikas bokprat

”Starkt, gripande och vackert!”
Jennies boklista

”Möjligen kan den otålige läsaren hinna tröttna innan det framåt mitten börjar bränna till och kännas riktigt angeläget. Och det är i de sista kapitlen som berättelsen verkligen kommer till sin rätt och Rydinger briljerar! Slutet ger mig rysningar över hela kroppen…”
Mediaknarkarn

”Härifrån till verkligheten var så mycket mer än vad jag hade förväntat mig och den fick mig verkligen engagerad. Det här är en bok som jag verkligen hoppas att många fler upptäcker! Jag kan inte annat än att rekommendera den till var och en som vill läsa en välskriven och engagerande bok som berör en ända in i djupaste hjärteroten!”
Boklysten

”Det är bara att gratulera Eva Rydinger till en välskriven, engagerande och tankeväckande roman som i mitt tycke främst handlar om hur mycket man egentligen kan tillåta sig att lägga sig i sina föräldrars, syskons och vuxna barns liv.”
Boktanken

”Den här boken är verkligen välskriven – den är underhållande och ger i grund och botten hopp men även sorgprocessen har en stor plats. Man känner många känslor under läsningen och den berör, den fängslar och den lämnar flera tankar. Och ett plus för det fantastiskt vackra omslaget med gulddetaljer.
5/5 – Läs den!”
Boktjuven

”’Härifrån till verkligheten’ är en bok som tar upp många av livets stora frågor och som verkligen berör mig med sin äkthet. Jag kan bara rekommendera er att läsa den!”
Jagvilltipsaomenbok

”Jag har aldrig grinat till en bok tidigare. Men här, till denna vackra bok om kärlek, sorg, livet och om att gå vidare så brister det flera gånger om. … En fin och betydelsefull bok där jag behövde ta paus flera gånger för att ta in vad jag precis läst. Jag rekommenderar den starkt!”
Filiduttan

”Jag vet att jag har mycket att lära av denna bok och jag tycker att den är underbar, som ett smycke”
Netduvan

”Kloka tankar i skönlitterär form om vad det innebär att vara mamma, eller dotter. Vilket ansvar har vi för varandra? Upphör det någonsin? Klokt tänkt och vackert skrivet i en underhållande feel-goodroman av författaren till den fina romanen Fotografen”
Läsglad, Bokus

Härifrån till verkligheten fängslade mig från första stund. Får man som vuxen ha synpunkter på hur ens föräldrar lever sitt liv? Hur mycket får sorgen ta över ens liv och hur länge?
Barnsajten

”Jag ger boken 9/10 poäng då jag tyckte att den var ofantligt bra och då den berörde mig.”
Nerasbokrecensioner

”Eva Rydinger har lyckats med en oerhört välskriven roman som berör och skakar om. Karaktärerna känns igen och jag blir ett med de känslor som Eva Rydinger beskriver med skärpa. ”Härifrån till verkligheten” är en bok som lämnar läsaren med stor eftertanke.
En av de bästa böcker jag läst 2016! Betyg: 5/5”
Lindas bokhylla

”En mycket bra och gripande roman om en äldre kvinna och hennes medelålders dotter. Lättläst och välskriven är boken. Rekommenderas varmt. Betyg: 4 av 5.”
Bims blogg

”Det här är en väldigt fin historia, om kärlek, försoning och mod, som lämnar en både tårögd och varm i hjärtat.”
Hyllan

”Ah så bra den här är!! Gillade den hur mycket som helst. En bok som stannar kvar i minnet.”
Cissi Grip

”Jag blev väldigt positivt överraskad av Härifrån till verkligheten. Rydinger har en lätthet i sitt språk med ett inneboende driv som gör att jag vill läsa vidare om Marianne och Karin, den är uppfriskande och rörande och eftersom jag bor i den här delen av Sverige kunde jag också relatera till de fina beskrivningarna av den skånska kusten. Bra gjort”
The Book Pond

”… en varm skildring av en komplicerad relation mellan en mor och en dotter.”
Bloggbohemen

”… den är lättläst men förenklar ända inte det svåra och sargiga ämnet. Många kan säkert relatera till de båda kvinnorna i romanen och känna igen hur svårt det kan vara att lyssna på varandra mellan generationer. Bra bok, läs!”
och dagarna går …

Denna bok slukade jag, inte bokstavligt då.(Synd att jag inte bloggade om den med detsamma) Jag fann den mycket intressant, just mamma och dotter förhållandet och kan mycket väl tänka mig att det kan bli så. Jag kan till och med känna igen vissa delar. Bra skrivet av Eva Rydinger igen och tack för jag fick läsa boken. BETYG 4+
Marie Eggimann