Deutz förevigar kärleken till sin champagne med keruben som signum på alla sina flaskor. I år fyller champagnehuset Deutz 180 år – ett bubblande jubileum med unik cuvée.

Den slingrande vägen upp till champagnebyn Aÿ – i hjärtat av Champagne – kantas inte överraskande av vinodlingar. Byn är liten med endast 4000 invånare, men här återfinns många av landets stora champagneproducenter. En av dessa är Deutz, ett bländande champagnehus som välkomnar vinkännare från hela världen med en stolt ängel som leende tronar framför huset.

I år firar Deutz 180 år med samma kärlek till champagnen nu som då. Deutz grundades 1838 av vinhandlarna William Deutz och Pierre-Hubert Gerlderman, just här i staden Aÿ. Tack vare de båda männens tyska rötter var Tyskland länge Deutz viktigaste marknad samt Ryssland med de nära kontakterna med tsarfamiljen. I dag säljs närmare 55 procent av produktionen i Frankrike medan resten går på export över hela världen. Redan från början var kraven på hög kvalitet prioriterad. Därför var strategin att växa genom att köpa upp de bästa vingårdarna. Champagnehuset äger idag 46 hektar och utöver det samarbetar de med markägare på de bästa områdena sedan många generationer, för att få tillgång till de önskvärda druvorna.

Läs fortsättningen om Deutz … >>