Änka, entreprenör och affärskvinna. En omöjlig kombination på 1700-talet. Men Nicole Clicquot-Ponsardin var en normbrytare och gick sin egen väg. Det tackar vi för. I år firar Veuve Clicquot 200 år, för utvecklingen av roséchampagne.
Många stora genombrott och nyskapelser börjar med ett misstag. Champagnen är ett sådant. Det var på 1600-talet som vitt vin från Champagne kunde skumma på grund av efterjäsning i buteljerna. Detta skönhetsfel kom snart att uppskattas till vinmakarnas ursinne. Men trots ett starkt motstånd blev mousserande Champagne succé bland adeln.
Men det skulle dröja ytterligare hundra år – 1772 – innan det vi känner idag som Veuve Clicquot, slog upp sina portar till vinhuset i Champagne. Idag är det ett av de största champagnehusen i världen, och uppfattas som kanske det mest ansedda och exklusiva, tack vare sin strävan efter perfektion, vilket aldrig har tummats på.