På sextiotalet klev Fernando Di Luca upp på sin Lambretta, och på två hjul rullade han sedan de många, långa milen till Stockholm. Men den stora resan har han gjort för oss – olivoljan förändrade vår matkultur.

Blir det italienskt ikväll? Tacka i så fall Fernando Di Luca för det – grundaren av Zeta och italienaren som kom att förändra det svenska köket. Fernando är ett levande bevis på att passion och nyfikenhet kan ta dig långt. Det är en imponerande resa han har gjort – anekdoter och succéer avlöser varandra när han får berätta om sitt Zeta. Och det är en riktigt god historia han berättar.

Egentligen var Fernandos väg utstakad i barndomsbyn Fano på Italiens östkust. Han var utbildad kamrer och hade fått anställning på en bank. Men när han klev in på sin nya arbetsplats upplevde han miljön som i ett kloster.

– Jag har alltid varit rastlös och längtade efter frihet. På femtiotalet lämnade jag min hemby och cyklade till Venedig och Milano. 1961 tog jag Lambrettan upp till Sverige. Jag hade hört att man kunde få arbetstillstånd under sommaren i Sverige. Jag kom från enkla förhållanden och det var ett paradis att komma hit. Tanken var att vara borta i två, tre år. Tjäna pengar och lära mig engelska och komma tillbaka till Italien. Mamma visste inget – hon fick ett kort så småningom.

Läs fortsättningen om Fernando di Luca >>