Fiat 600 har en särskild plats i Cornelia Schmidts hjärta. Hon är fotografen och konstnären bakom projektet Fiat Photo Art som passionerat vill förmedla Italiens själ till hela Sverige.

Cornelia Schmidt är egentligen porträttfotograf men passionen till den italienska Fiaten har tagit henne in på andra vägar. Det började för skojs skull med en kalender för många år sedan. Men så insåg hon att det fanns ett intresse och ställde ut sina Fiat-bilder i Göteborg.

– Jag äger själv en Fiat 600D som behöver mycket kärlek. Ibland går jag ut i garaget och kramar den … vad barnslig man kan vara!

En barndomskärlek 

Bakgrunden till Cornelias konstprojekt är en kärlek från barndomen. Cornelia har italienska rötter och blev som liten kär i bilarna och har alltid velat äga en sådan.

– Det är formen, de är så gulliga. De är som leksaker och jag samlar på mig Fiat-grejer överallt. Gula och röda bilar är mina favoriter, de blir bra på bild också. I Sverige funkar det bra med mer dämpade färger också, men själv väljer jag starka färger, det är väl mitt medelhavsblod som spelar in.

Så vad vill du förmedla med dina Fiat-bilder?

– Jag vill att betraktaren ska känna lycka, längta sig bort till en semester i Italien, frihet och lite barnasinne. Mina bilder drar betraktaren till barndomsminnen också. Många berättar att ”min mamma hade en sådan”.

Fiat-klubben en medkonstnär

Cornelia hittar sina bilar och miljöer på olika sätt. Genom Fiat-klubben har hon träffat många stolta ägare som fått ställa upp med sin bil. Ibland händer det att det är tillfället som öppnar upp för de bästa bilderna. Som den gången i Köpenhamn.

– Jag hittade en gul Fiat framför en italiensk restaurang och ljuset låg helt rätt. Ibland har man tur men blicken måste alltid vara öppen och på.

Ibland kommer initiativet från bilägaren. I januari blev hon uppringd av en kvinna från klubben som berättade att den barrande julgranen var lastad på taket och att en julkrans var arrangerad – det var bara att komma.

– Och mitt i fotograferingen kom en häst och satte sig bredvid bilen. Det här är inte klokt, tänkte jag. Det blev en oväntad och rolig situation, även om det var organiserat.

Utställningar och instagram

Cornelia använder sig både av canvas och fine art-papper för sina fotografier. Och under den senaste tiden har hon också använt sig av plåt, så att metallen i bilarna kommer fram, vilket gör dem lite coolare. Bilderna säljer hon genom utställningar, webbshop och instagram-kontot fiat_photoart.

– Du kan också komma och hälsa på i min studio. Mina bilder finns i en begränsad upplaga och hänger idag som en ice-breaker i företags konferenslokaler men också hos privatpersoner. Gillar man Italien så trivs man med fina Fiat-bilar, avslutar Cornelia.