Slalomstjärnan Frida Hansdotter har äntligen fått flytta in i sitt drömhus på Himmelfjäll, Idre. Saker och ting börjar komma på plats och hon ser fram emot sin första vinter i stugan med fjällvärlden bokstavligen nedanför hennes pjäxor.

Än så länge sprakar fjällvärlden i orangea oktoberfärger nedanför Frida Hansdotters fjällstuga i Himmelfjäll utanför Idre. Men när som helst faller den första snön.

Lappkastet från 200 dagar i skidbacken till att tålmodigt bygga hus bjöd på en ny erfarenhet. Men precis som i backen gick det fort när hon väl hade bestämt sig. Nu har Frida och hennes familj hunnit bo ett tag, så vår sportfråga är självklar – hur känns det?

– Det känns varmt i hjärtat och jag får nästan nypa mig lite i armen. Det har varit en magisk resa att få bygga hus och det har blivit riktigt drömmigt mitt i backen med ski in, ski out. Är detta mitt? frågar jag mig, gång på gång.

Mörk vinterkänsla och skiddetaljer

Fridas val av hus hos Bra Hus heter Harmoni. Att det blev just detta har sin egen historia. Så har harmonin infunnit sig och har allt kommit på plats? Frida, småbarnsmamma till Colin nio månader, skrattar:

– Jag har inte hunnit med så mycket harmoni än men jag ser fram emot att få vara med Colin här uppe. Skidåkning och fjällmiljö är harmoni för mig. Och nu har jag min egen fjällstuga, härlig känsla!

Vi frågar Frida om det blev som hon hade tänkt sig. Och är det något som hon är mest nöjd med?

– Det har varit över förväntan. Jag är mest nöjd med att jag vågade ta brunbetsad träpanel till väggar och tak. Jag ville ha en mörk vinterkänsla för att kunna leka med belysning. Jag är också jättenöjd med storstugan. Här har vi en stor gemensam yta där man samlas upp efter en dag utomhus – oavsett om man varit i backen eller i spåret.

Hon fortsätter:

– Bastun blev också en dröm i sig – den sticker ut och det är härligt att ha utsikt över fjällvärlden. Det är också kul att jag fick med skiddetaljerna som finns lite här och där utan att skrika. För mig är det ett statement på min bakgrund över alla dessa dagar i skidbacken.

Delaktighet och spånarglädje

Frida berättar att hon är nöjd med hur allt har blivit och fungerat under byggprocessen med Bra Hus.

– Jag kan inte säga vad som varit roligast, men kanske att få sitta ner och spåna, att de har tagit sig den tiden. Jag fick vara med och planera, skissa på planlösning och ta del av olika val. De har också ett program där de kunde visualisera tankarna och man kunde gå in i huset.

Hon skrattar och fortsätter:

– Jag är ju kontrollmänniska … När jag slutade min karriär sa jag att jag skulle försöka vara lite mer spontan men det har väl inte varit så här, precis.

Till sist, tror du att det kommer att startas fler slalomkarriärer i huset?

– Jag säger så här. Jag hoppas att Colin vill dela skidglädjen med oss. Om han vill satsa kommer jag att supporta det såklart, det får tiden utvisa och han bestämma!

Se bilder från Frida Hansdotters drömhus >>