Har du tankar på att utveckla och lyfta din trädgård till nya nivåer? Du är inte ensam. Allt fler vill odla sin trädgård och leva ut sina kreativa idéer. Vi frågade hantverkaren Kristian Marttila på Allsvets.se vad man ska tänka på om man vill låta trädgården blomma bland stål och rost.

Kristian Marttila menar att det är en form av terapi att skapa en personlig, levande trädgård. Det skänker lugn och harmoni – både i själva skapandet och för välmåendet på längre sikt.

– Vi har märkt en allt större efterfrågan på trädgårdsprodukter i stål och en vilja att förverkliga sina idéer under pandemin. Vi är helt enkelt hemma mer och ser hur det ser ut. Men många tänker också ekologiskt och vill därför ha en tomatranka eller kryddodling.

Våga designa själv

Kristian berättar att många köper färdiga stålbitar ute på byggvaruhusen för att bygga planteringslådor eller krukor. Man hittar inspirationen ute på nätet och det ser enkelt ut. Men det blir sällan lika bra i slutändan som man hade tänkt sig. Att kreera i stål kräver erfarenhet och kunskap.

– Innan man går och köper grejer själv ska man kontakta en smidesfirma och ta hjälp. Många uppskattar att vi är engagerade även om våra kunder har sina egna idéer och tankar – det tycker vi bara är kul. Ett tips så här i januari är att kontakta sin smidesfirma redan nu och vara ute i god tid. Det är högsäsong från och med slutet på mars och då är det många som kör igång, säger Kristian.

Placering och planering

Så hur viktigt är det att tänka på husets placering och trädgårdens utformning? Kristian tipsar om att ta det lugnt och bo in sig i huset först. Se var solen står och känna efter var man vill sitta för att kunna njuta av den nybyggda rabatten.

– Ta inte första bästa idé utan tänk efter flera gånger. Det ska funka praktiskt – stora, tunga planteringslådor är inget man flyttar på om det skulle bli fel. Du kan alltid börja med en liten kruka någonstans, och sedan köpa till vartefter och bygga fram din trädgård, säger Kristian.

Populärt med cortenstål

Cortenstål är mycket populärt inom trädgård nu och har väl egentligen aldrig gått ur tiden.

Stålet är rosttrögt vilket innebär att den inte rostar bort som vanligt stål. En cortenkant till blomlåda håller i 150 år till skillnad mot trä som måste underhållas.

– Cortenstål åldras som ett gammalt vin och blir bara vackrare med åren. Man kan ha det både inom och utomhus till planteringslådor, rabattkanter, eldstäder … det finns till och med de som har det på husfasader, avslutar Kristian.