En VM-titel i tapetsering, färgbrytning och fri dekoration tog Emil Grönholm från Gagnef till att bli ”känd från tv”. Vad händer nu? Villanytt fick höra hans historia om den osannolika tavel-resan med Kjell Bergqvist och hur pandemin sedan puffade honom i nya riktningar.

Kanske känner du igen honom från tv? Emil Grönholm – hantverkaren som blev konstnär för hela kändiseliten.

– Efter min VM-medalj i Japan 2007 hoppades jag att världen skulle vara vidöppen med tv-jobb och pengar. Det var inte alldeles feltänkt men skulle dröja några år efter lärarjobb i Australien.

Genombrott vid ett köksbord

Tiden i Australien var inte förgäves. Kontakter slöts och tv-jobben rullade in. Hantverkaren Emil Grönholm blev upplockad av Sofias Änglar och spelade även in två säsonger i Room service. Och det var i denna veva som han plötsligt fann sig sittande vid Kjell Bergqvists köksbord.

– Jag dricker egentligen inte kaffe men när jag satt där och pinade i mig koppen bestämde jag mig för att berätta min story. Och Kjell Bergqvist som har en stiftelse för välgörenhet funderade över hur han kunde dra nytta av mig i hans verksamhet.

Tavel-resan – en välgörenhetssaga

Och det var här och nu som Emil Grönholm plockade fram konstnären i sig. Hemma hade han målat av Kjell Bergqvist på skoj, och tog med sig tavlan nästa dag. Gesten var en önskan om att få posta Kjell och tavlan på sociala medier. Det slutade med att den auktionerades ut på facebook och drog in 12 000 kronor.

– Alla pengarna gick Kjell Bergqvist insamlingsstiftelse som bland annat arrangerar simskola för barn i Thailand. Plötsligt ville alla ha tavlor och bidra till att samla in pengar. Nu fyra år senare har projektet Kjelles Tavel-resa dragit in över en miljon kronor och jag har målat kändisar som Tommy Körberg och Avicii.

Ny satsning – hantverkaren Grönholm

Så kom pandemin. Tavel-resan sattes på vänt. Emil Grönholm gick tillbaka till yrkesbyggandet och började bygga altaner. I samma veva startade han ett byggkonto på instagram och fick genast många följare. En ny idé började gro – han ville hjälpa människor med olika byggproblem, filma och lägga upp klippen på någon av sina kanaler Gronholmbygg och Gronholm_art.

– Jag känner en massa folk tack vare tavel-resan. Först ut är Linus Wahlgren. Satsningen kan jag göra tack vare mina många sponsorer och är också en tackresa till alla de som har hjälpt mig under resans gång.

Hantverkaren, konstnären, välgöraren – vem är du mest?

– Jag känner mig mest hemma som hantverkaren. Många gånger hamnar jag i konstsammanhang där jag inte hänger med. Men byggsvängen, där kan jag kan allt. Jag är väl en tusenkonstnär, avslutar Emil Grönholm.

 

Publicerat i VillaNytt